نمایشگاه عكس «تهران -مستند» با آثاری از بهمن جلالی ، كاوه گلستان، رعنا جوادی، جاسم قضبانپور، مجید بختیاری، آیدین رحیمی، تهمینه منزوی، مزدك عیاری، مهدی وثوق نیا، پیمان هوشمندزاده و محسن یزدی پور به كوشش آرش حنایی از روز جمعه ۲۵ تیرماه در گالری «آران» به نمایش در می آید.
آرش حنایی كه جمع آوری این عكس ها را برعهده دارد،درباره ی این نمایشگاه توضیح داد:این نمایشگاه مجموعه ای از آثار عكاسان مستند اجتماعی با موضوع شهر تهران است كه طی ۴ دهه اخیر عكاسی شده است.
به گفته ی او، مجموعه ی آثاری از زنده یاد بهمن جلالی كه حدود سال ۸۶ به عنوان آخرین كارهای این هنرمند از شهر تهران عكاسی شده است، عكس هایی از میدان هفت تیر را به نمایش می گذارد.
حنایی توضیح داد: مجموعه عكس های زنده یاد كاوه گلستان نیز پیش از انقلاب و حدود سال های ۵۶ از محله ی «حلبی آباد» عكاسی شده و در این نمایشگاه در معرض دید قرار می گیرد. جاسم قضبانپور نیز مجموعه ای از عكس های مربوط به بمباران های تهران را كه پیش از این در كتاب «آسمان و زمین» به چاپ رسیده است را در این نمایشگاه عرضه خواهد كرد و در كنار او رعنا جوادی نیز مجموعه عكس های انقلاب ۵۷ در تهران را به نمایش می گذارد.
این هنرمند جوان در بخش دیگری از صحبت های خود به سایر هنرمندان شركت كرده در این نمایشگاه اشاره كرد و افزود: عكس های مجید بختیاری از محله «عودلاجان و چاله میدان»، عكس های آیدین رحیمی از نقاشی های دیواری شهر تهران، عكس های تهمینه منزوی از پیاده روهای خیابان انقلاب، عكس های مزدك عیاری از زغال سنگ فروشان خیابان آهنگ از دیگر كارهای این نمایشگاه محسوب می شود.
آرش حنایی گفت: مهدی وثوق نیا نیز مجموعه ای از عكس های خود از بازار كفش خیابان «سید ولی» را به نمایش می گذارد و پیمان هوشمندزاده نیز مجموعه ای از پرتره نگاری های حاجی فیروز را ارایه خواهد كرد.
به گفته ی وی، محسن یزدی پور آخرین هنرمندی است كه در این نمایشگاه با نگاه به تعدادی از عكس های مستند زنده یاد پاكزاد كه در دهه ۳۰ از شهر تهران تهیه شده است، مجددا همان موقعیت ها را عكاسی كرده و هر دو عكس را به صورت مقایسه ای در كنار هم به نمایش می گذارد.
حنایی در بخش دیگری از این گفت وگو خاطرنشان كرد:با برپایی این نمایشگاه قصد داشتیم بازنگری دوباره ای به عكاسی مستندو اجتماعی داشته باشیم، چه بسا كه در سال های انقلاب و جنگ تحمیلی این عكاسی رونق چشم گیری داشت و گالری ها مملو از عكس های این حوزه بودند، در آن سال ها عكاسی مستند خیلی پویا ، حركت می كرد.
این هنرمند عكاس ادامه داد: می خواستیم با برپایی این نمایشگاه این سوال را مطرح كنیم كه آیا عكاسی مستند دوباره به گالری ها بر می گردد؟ ما در این نمایشگاه با همان تعاریف كلاسیك از عكاسی مستند و ارایه عكس ها در قالب یك مجموعه كه در عین حال دو ویژگی استناد و ثبت كردن را در دل خود دارند، دست به انتخاب زده ایم و هر هنرمند حداقل ۶ تا ۹ فریم عكس را در این مجموعه به نمایش می گذارد.
او هم چنین درباره ی احتمال ادامه داشتن این نمایشگاه در قالب پروژه هایی مشابه گفت: متاسفانه عكاسی مستند در قیاس با سایر شاخه های هنرهای تجسمی فروش ندارد. اما امیدواریم این نمایشگاه ها ادامه پیدا كند و مردم نیز به مرور عادت و علاقه به خریداری عكس مستند را پیدا كنند.
آرش حنایی اذعان داشت: با برپایی چنین نمایشگاه هایی عكاسان مستند تشویق می شوند و اگر امكان چاپ كتابی از عكس های خود را ندارند، حداقل می توانند كارهایشان را در نمایشگاه های عمومی به معرض دید بگذارند. در كنار این اتفاق سایر مراكز مرتبط همچون فروشگاه های تجهیزات عكاسی و یا مراكزی مثل شهرداری باید به كمك عكاسان این حوزه بیایند و بخشی از هزینه های برپایی چنین نمایشگاه هایی را تقبل كنند تا این عكاسی از میان شاخه های دیگر هنرهای تجسمی حذف نشود.
وی در پایان گفت: سندیت تصویری این شاخه از عكاسی به قدری اهمیت دارد كه باید آرشیویی تصویری از آن تشكیل شود. از این رو همزمان با برپایی این نمایشگاه كاتالوگ ۲۴ صفحه ای منتشر كرده ایم كه در هر صفحه آن عكس های این مجموعه در كنار مصاحبه ، یادداشت و توضیحات عكاس درج شده است.
گفتنی است: این نمایشگاه روز جمعه ۲۵ تیرماه در گالری آران افتتاح می شود و به مدت یك ماه ادامه دارد.
No comments:
Post a Comment